Bakır kalaycıya geldiği zaman eğer çok pis ise, kostik
denilen ilacın içine atılır ve 2 gün beklenir. Kostik o tencerenin içinde,
dışında ne kadar pislik varsa, onu yumuşatır, yok eder. Ondan sonra çıkartılıp
onu güzel, bildiğimiz inşaat kulları ile elimize bir bez alarak onları güzelce
ovarız. Alttaki kırmızı bakırı veya beyazı çıkartır ondan sonra tuz ruhu
süreriz. Elimize kıskacı alırız, kalay tezgahına getiririz. Ateşin üzerine
tencereyi koyarız ve elimizde ki pamuk ile de o tenceremizi kalaylamaya
başlarız. Kalayı yaptıktan sonra yemeği rahatlıkla yiyebiliriz. Kırmızı kalan
yerleri kırmızı bırakırsak yemek yeme şansımız olmaz ve zehirlenmeye yol açar.
Her 6 ayda bir tencere ve kazanı bakım yapmamız gerekir.
Yeni çıkan bulaşık makinelerinin içerisine bakır kaplamalar
konulduğu zaman, üzerindeki parlaklığı o ilaç ile simsiyah yapıyor ve tekrardan
kalaylama yapmaya ihtiyaç doğuyor. Kalaylı bakırları elde kendimiz yıkamalıyız.
Makineye konulduğu zaman tekrar bu işlemleri yapmamız gerekir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder